Handi används flitigt på Ösby naturbruksgymnasium
Elever med intellektuell funktionsnedsättning får hjälp att strukturera skoldagen och en tydlig översikt över dagens aktiviteter och tider genom att använda det kognitiva hjälpmedlet Handi. Genom att använda kognitiva hjälpmedel i gymnasiesärskolan ökar elevernas självständighet och trygghet vilket skapar mer lugn och ro i gruppen, dessutom får personalen mer tid över till att ägna sig åt det pedagogiska.
På Ösby Naturbruksgymnasiums individuella program arbetar Anette Sundberger som Specialpedagog och hjälper ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning och olika tilläggshandikapp. ”Mina elever behöver hjälp med strategier i vardagen, såsom tid och struktur”, berättar Anette.
I det individuella programmet arbetar lärare och elever med djuren på gården men även med olika växter som de odlar. För att på ett enkelt sätt kunna strukturera upp dagarna så använder de det kognitiva hjälpmedlet Handi som hjälper eleverna att få en pedagogisk överblick över vad de ska göra, hur länge en lektion ska pågå eller hur lång tid det är kvar till de ska äta lunch. ”Vi lägger alltid in ett grundschema i Handi men en gång i veckan så gör vi förändringar i schemat där eleverna är med i planeringen”, säger Anette och fortsätter; ”en förändring i Handi kan till exempel innebära att vi ska på lägerskola en speciell dag, då lägger vi in en exakt planering för de olika aktiviteterna för den dagen och när det ska vara lunch och så vidare”.
Från och med 2018 vill Skolverket få in mer digitalisering i undervisningarna och eftersom Anette har arbetat med Handi de senaste 15 åren, kan Ösby Naturbruksgymnasium nu arbeta mer regelbundet och systematiskt med Handi i verksamheten. ”Vi i personalgruppen kan enkelt gå in på myAbilia via en dator för att få en bättre överblick och för att enklare kunna administrera schemat för eleverna”, säger Anette. myAbilia är en webbtjänst för de som använder Handi där man kan hantera kalender, bildarkiv och olika checklistor via en dator som sedan synkroniseras med till exempel en telefon eller surfplatta.
”Användningen av Handi gör att det blir mer lugn och ro i gruppen och att eleverna inte längre har samma behov av att fråga personalen vad de ska göra, eftersom de har all information i sin Handi”, berättar Anette och avslutar: ”Eleverna blir tryggare och de får en ökad självständighet och för oss som personal blir det mer tid över till att ägna oss åt det pedagogiska”.